Thursday, September 20, 2012

Kisah Bersalin Part 1..


Suda almost 8 month dah my baby tapi baru mau cerita skrg...wagagaga...sorry laaaaa...baru ada kesempatan...line pun ok suda skrg so ni kali la updated cerita2 kan... :) My baby di bagi nama Jasmine Rafa...Byk makna...penuh bermakna...Jasmine di beri oleh kuarga aku...Mum and my sis yg bagi nama 2...manakala Rafa lak sejak dia umo 7 bulan dalam perut lagi suda nekad nama itew msti ada...Masa tgh search2 nama...terjumpa la nama Rafa ni...Rafa bermaksud BAHAGIA...mmg itew terniat...memandangkan Rafa ni dah mcm nama gabungan kami suami isteri...RAmadhan+FArah...So jadi la nama dia Jasmine Rafa... :)

Ok...now start story...Pada 26-01-2012, ada check up dekat Hospital Likas...Dekat Klinik Pakar O&G (check up cni coz penah kes admit dulu bab pergerakan baby kurang, so tetiap 2 mgu mmg ada check up dkt O&G)...Masa jumpa doc, doc tgk tarikh due tak lama lagi...masa 2 due date pada 30-01-2012... doc tanya la...ada tanda2 tak...aku jawab la tak de lagi...buat masa ni ok je...doc check BP ada naik ckit(bab aku tgu turn jumpa doc mau 4 jam ok tgu...stress la ckit...)

Pastu doc nak check laluan...doc ckp dia nak rangsangkan laluan aku...Mmg gitu ke?no idea coz ni kan pregnancy aku yg pertama...dia jolok then urut2 gitu...aduiiii la...sabar la hati...smpi bleeding la...ada la ckit...tak la byk sgt...pastu balik rumah rest2...hari 2 mmg tak p mana pun...dok rumah jak...

Then 27hb pulak pagi2 suda p Klinik Desa Petagas...mmg ada appointment pun bab masa 2 blm bersalin kan...diaorg check la...smua...dari BP smpi berat bagai...semua ok...aku pun tak ada bleeding lagi...sakit pun tak ade...so balik la rumah...rest2...bab tgh ari nak bawa mum and sis aku jalan2 di Megalong...tgh ari pun dalam jam 1 gitu klo tak silap...jalan2 la ngan suami(masa 2 dia cuti bab tmpt keja dia cuti smgu coz of tahun baru cina), mum and sis...naik turun tangga...naik lift...jalan dr hujung ke hujung...

Around 5pm mcm 2 balik...tp masih ada barang yg nak di beli...Mum nak cari lampu mlm...tok pakai tdo itew...cari kat Megalong yilek tarak...so menyinggah la pulak ke Giant Putatan...dekat giant pun nak sejam ok...jumpa barang smua terus balik...almost maghrib dah masa 2...aku ingat tul...rest2 dulu...mmg tak larat nak mandi...Makan malam around 8 gitu...ok lagi...mkn...sedap mum masak...thennnn...jam 8.40pm gitu...lain dah rasa perut ni...mmg lain...tp tak fkr pun lagi bab ingat mgkn sal penat jalan seharian....rehat la dalam bilik...baring2...

But...the pain makin sakit...and kerap...tp still leh tahan la...relax2 je dalam bilik...Laukong mmg tau masa 2...dah cakap pun ngan dia masa jam 8.40 itew...dia la temankan aku dalam bilik...usap2 kepala...masa 2 mum and sis aku lum tau aku ada rasa sakit...aku ckp kat laukong jgn dulu bgtau...tp kul 10, sakit tambah kerap...aku ckp ngan laukong aku, p la ckp kat mum yg aku dah rasa sakit2...mum masuk bilik tnya nak p spital dak???aku jawab la belum lagi...still boleh tahan...mum aku siap buat lawak lagi...kami ketawa2  lagi masa 2...wagagaga...

Pukul 11.50pm, Ney(laukong), jom p spital...lain suda rasa ni...yerp...aku ajak laukong aku p spital bab mmg tambah sakittttt...nak baring pun tak selesa...sakit pun makin kerap...apa lagi...diaorg mcm panicking je...wagagagaga...mum aku bersiap...laukong pun bersiap...aku tukar2 baju...sis aku lak ckp dtg kemudian bab ada kwn dia masa 2 kat rmh...diaorg drive kemudian....aku, laukong and mum yg terus p spital...

To Be Continue...

P/S = saja kin suspen...wagagaga...penat woooo mo menaip...wagagagaga

No comments: