Tuesday, September 25, 2012

Batu Karang

Yerp...aku ada batu karang tp idak la serious...setakat ni belum lagi di beri ubat2 coz menurut doc 2 keadaan aku nda serious...yo yo owhhh laaaa...wagagaga...ye la...kadang sakit then lama ok...mcm 1 bulan ++ dtg balik...ari ni...saat taip entri ni pun tgh sakit Ya Ampun tp msh bulih tahan...

Doc ckp ari 2 batu karang aku kat hempedu...teda ubat dia ckp...ntah betul ka nda...wagagaga...mau buat research sdiri ni...dia ckp klo dtg sakit tanpa demam pun akan hanya di beri pain killer...melain klo dtg sakit berserta demam panas...2 la saat taip ni pun ngah monitor suhu badan sdiri...

So...setakat ni aku search byk pasal batu karang di ginjal...namun ada jugak dia sebut pasal di hempedu...cuma mo bt research lagi secara menyeluruh...bila dah jadi house-wife and dok rmh saja ni, mcm ni la...semua mau di research...wagagaga...masa terlalu terluang kan...klo baby Rafa nda buat hal, enjoy la...wagagaga

Masa search2 ckit td...website Ringan Kepala ada la bgtau pasal batu karang tp mostly di ginjal la...dia siap bg cara atasi penyakit batu karang...bawah ni cara2 dia...


ADA banyak faedah jika kita sanggup berpantang sedikit dalam soal makan minum; terutama bagi mereka yang ada risiko mendapat penyakit atau pernah menghidap masalah kesihatan tertentu.
Bagi individu yang mengalami masalah batu karang, panduan di bawah mungkin dapat membantu meningkatkan kesihatan:
·  Minum banyak air masak untuk membersihkan air kencing.(DONE)
·  Elakkan minuman manis, terutama minuman karbonat.(SEPARA DONE ;p)
·  Kekurangan vitamin B6 dan potassium menyebabkan pembentukan batu karang. Makanan seperti barli, kentang, keledek, berasaskan tepung gandum, bunga kubis dan pisang mengatasi masalah kekurangan ini.(DONE)
·  Elakkan makanan kaya asid oksalik seperti tomato, bayam, lobak merah, daging, strawberi, koko, coklat dan teh.(YA AMPUN, SEMUA FAV!!! ADOI LA...CAMNA NI??? TERPAKSA LA NI)
·  Kurangkan pengambilan garam dan gula, termasuk ikan masin, jeruk dan coklat.(HURMMM...OK)
·  Banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan kaya serat.(I LOVE VEGIE AND FRUIT)
·  Kurangkan sumber protein haiwan, sebaliknya gantikan dengan protein tumbuh-tumbuhan.(AYAM 2 LA PROTIEN AKU)
·  Kurangkan minum kopi, teh(DONE)

Memandang 1 Oct nnt mau start dieting...ngam la sgt...jauhkan mknan yg nda bgs ni...good2...sekali sekala nda pa la...nda kan la mo diet jak mulu kan...1 bulan 1x terbabas nda pa la...terbabas pun jgn la terbabas sgt...wagagaga...

Credit to Ringan Kepala yg pasal cara mengatasi batu karang...aku copy paste jak...nda minta izin pun but i credited it kan...Akan cuba sedaya upaya untuk pantang...

No comments: