Tuesday, September 11, 2012

A Trip To Laukong Village...

Naaaa...update suda ni...wagagaga...ni saja mo cerita abt trip pergi balik ke kampung halaman laukong ku tercinta...ni 1'st time aku ikut dia balik kampung seumur hidup aku...wagagaga...kawin pun di KK saja kan...so ni la masa nya...

Kejadian(wahhhh...kejadian ekkk) berlaku pada 2 Sept yg lalu...sbnr nya my MIL yg mau balik...mau tgk adik ipar ku di sana serta tgk rmh yg diaorg tgh bina...memula ingat kami berempat jak...aku, laukong, Rafa and MIL...rupanya FIL and adik ipar aku lagi sorg pun ikut...ok...kereta wira...suda la low...rendah jak...full house jadi nya...nda pa la...balik kami bertiga jak la coz in-laws aku smua tgl sana 2-3 hari...

Perjalanan bermula seawal jam 7.30am(klo ikut plan asal jam 6am bertolak...wagagaga...tp pasal Rafa msh tdo so di tunda ckit) dari Cyber City...singgah Taman Keramat p ambik in-laws...jam 8am jugak la bergerak dari KK menuju Kudat(actually Kota Marudu, dia OTW p Kudat tp msh daerah KM)...Sepanjang perjalanan dari KK ke KB ok jak...tp bila tiba 1 tmpt(lupa aku nama dia tau...) jem gilaaaaaa...rupanya PM dtg KB pulak...haiksssss...wrong timing...dia punya jem...klo jalan biasa 5 minit jak kali boleh lepas tp ari 2 it took almost 1 hour kali...membuang masa di sana...sekian...wagagaga...Rafa pun ok memula...kejap bgn...kejap tdo...but i guess dia nda selesa...bab baring jak di pangkuan aku kan...

Bila suda lepas jem itew...ada pulak 1 kejadian...Rafa muntah...dkt area Kota Belud jugak la...and dia muntah masa nenek dia dukung...wagagaga...jahat Rafa...i guess dia mual..mabuk kali..nasib la ckit jak dia muntah...klo nda abis la kereta semerbak haruman...pas dia muntah, dia tdo...penat bawa muntah kali...

Then...smpi pulak dekat Ulu Kukut...OMG!!!!!!!!!!!!!!!! serious...kereta wira...penuh penumpang...SIKSAAAAAA...aku kecian tayar...aku kesian badan kereta...aku kecian bawah kereta...abis la ngigis...tercalar...dah la ada giant ikut...giant 2 pakai tudung!!!! ngilu rasa bila bawah kereta langgar batu...haikssss..unlike...klo naik 4 wheel ok la...ni wira...suda la di kasi lower lagi...hancur...bila la jalan 2 mo bgs 2??????? bilang laukong lamaaaaaaaa suda gitu...haiksssss...lepas dr itew ok...then smpi simpang mau masuk p kampung laukong...ada pic...sila layannnnn...

 Pic atas 2...haaaa...ni la jalan masuk ke kampung laukong...wagagaga...dari jalan besar p smpi rmh mau 45 minit rasanya...dgn jalan mcm kat atas ni...klo jalan tar rasanya 10 minit smpi kot...wagagaga...bila la kerajaan mau baiki jalan ni ahhhh...merasa dah aku susah balik kg...wagagaga...dulu masa kecik pun penah rasa masa balik kg di Swk tapi skrg jalan 2 ok suda...
 Rafa...agak moody dia...mgkn masih mabuk2...gini jak muka dia...senyum ada tp jarang...dia nda selesa kali jugak kan...ni lem tukar baju...pic sheep di baju dia 2 kena muntah...ingat nnt smpi di kg baru tukar...teda pic sgt bab sibuk layan Rafa yg sgt moody masa smpi di kampung...PANAS TERIK!!!! sgt...mengigit2...OMG...Ya Allah...serious...panas...Rafa nangis jak...non stop...dari laukong...p MIL aku...p SIL aku...smua try pujuk dia...dia nangis...dok depan kipass pun, angin kipas 2 panas...just imagine how hot it is...Last2 p rmh makcik laukong...
 Naaaaa...ni dia dah ok ckit...bab sejuk ckit cni...i mean ckit...nmpk news paper 2??? 2 la kin kipas Rafa...cian dia...mmg nda tahan panas...bukan setakan dia...aku pun rasa panas...makcik kecik ni lahir2 ja rasa aircon...mau bt camna???wagagaga...tp kejap jak dia ok...sempat la tdo...1 jam kemudian...nangis2 balik dia...last2 ambik keputusan balik...tak percaya Rafa nangis2??? ni pic bawah...bukti...
 Mcm ni la muka Rafa masa di kampung...adoiiiii anak...ni kampung kita...nda bulih ko mcm ni nakkkk...Rafa ngan moyang dia...Nenek laukong...still strong...ni dah tukar baju...wagagagaga...Rafa btl2 nangis masa ni...masuk jak dalam keta kena aircon...terus diam...
Ni pic masa singgah mkn kejap di Pekan Kota Marudu...mkn soto...not bad...daging dia sedappppp...empuk...tp mihum dia la nda best...dia pakai mihun bkn khas tok soto...wagagaga...kejap jak singgah...mgkn 30 minit jak...pastu jalan balik coz jauh lagi perjalanan...then...dalam perjalanan...dkt area Ulu Kukut itew...AKU SAKIT PERUT MAU POOPOO!!! OMG!!!! mmg yg sakittttt la...mcm panic dah...ckp ngan laukong, p Pekan Kota Belud...cari toilet...2 jak terfkr masa 2...then boleh2 Rafa nangis mo nenen masa aku  ngah sakit2 itew...meremang ok bulu tahan sakit mau poopoo itew...

Smpi KB lak nda tau mo cari toilet mana...last2 laukong ckp p jak la tandas awam...agree jak la since mmg nda menahan suda...selesai suda urusan di bank...wagagagaga...lepas jak dr itew...terus balik KK...tapi...naaaaa...ada tapi lagi...ada kejadian lagi...kali ni Rafa...Muntah tok kali ke-2 tok hari itew...ni kali mmg overdose dia muntah...aku rasa apa dia minum sblm itew smua kuar...abis baju dia and aku basah...mandi muntah kami...mau stop tp suda area Telipok...so aku ckp ma laukong...jalan jak...dont't stop...aku ambik towel...lap2 Rafa...and diri ku...kereta kena la ckit...nasib nda byk...jadi dari Telipok smpi rmh Cyber City...aku ngan Rafa busuk...wagagaga...

Cian Rafa...nda biasa jalan jauh gitu pergi balik...lagi kena jalan sana adoiiiii la...terus aku ckp ma Rafa..."mcmna kita mau balik Kuantan ni???mo naik kapal terbang lagi tau Rafa"...i have no idea mcmna nnt...hope dia ok la...klo dia tdo sure ok punya...SeKian kisah balik kampung...wagagaga...

No comments: